Táňa Pauhofová (sousedka)

Táňa Pauhofová (sousedka))

Výběr z filmografie:

  • 2011 Čerešňový chlapec
  • 2010 Román pro muže
  • 2009 Jánošík – pravdivá história
  • 2009 Ženy môjho muža
  • 2009 3 sezóny v pekle
  • 2007 Muzika
  • 2007 Polčas rozpadu
  • 2006 Indián a sestřička
  • 2004 Kousek nebe
  • 2003 Čert ví proč
  • 2002 Kruté radosti
  • 1995 Škriatok (TV seriál)

Táňa Pauhofová (sousedka) se narodila 13. srpna 1983 v Bratislavě. Studium herectví na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě ukončila v roce 2005. Už během studia hostovala v Činohře SND v inscenacích Katarína a Alica v krajine zázrakov. Později tu nastudovala postavu Roxany (E. Rostand: Cyrano z Bergeracu) a Manon (V. Nezval: Manon Lescaut) – za tuto postavu dostala ocenění DOSKY 2006 za nejlepší herecký výkon a Cenu literárního fondu.
Členkou činohry SND je od roku 2007. Ztvárnila postavy Helen (M. McDonagh: Mrzák z Inishmaanu), Irinu (A. P. Čechov: Tři sestry), Rebeku (J. Uličiansky: Kocúr na kolískových korčuliach), Michaelu (I. Horváthová: Fetišistky), Sandru (D. Gieselmann: Plantáž), Katrin (B. Brecht, P. Desau: Matka Kuráž a její děti), Kitty (L. N. Tolstoj: Anna Karenina), Maryšu (bratři Mrštíkovi: Maryša), Fanny (M. von Mayenburg: Ksicht), Markétu (J. W. Goethe: Faust I, II) a postavu Stelly v inscenaci T. Williamse Tramvaj do stanice Touha.
Pohostinsky vystupovala také v jiných slovenských divadlech – v Divadle Astorka – Korzo ´90 působila v inscenacích Kdybych se ještě jednou narodil (F. Peroutka), Smajlíci (R. Olekšák) a Othello (W. Shakespeare). V letech 2007–2009 hrála postavu Puka v inscenaci Sen noci svatojánské v rámci festivalu Letní shakespearovské slavnosti. Jako dvanáctiletá stála před kamerou v televizním seriálu Škriatok (Skřítek), od té doby  účinkovala v mnoha televizních filmech a seriálech na Slovensku a v Česku. Jejím filmovým debutem byl slovenský film Kruté radosti režiséra Juraje Nvoty v roce 2002. Bezprostředně po něm následovaly filmy Sígfríd, Čert ví proč, Pokrvné vztahy, Jánošík – pravdivá história, Kousek nebe, Muzika...
Za svou práci získala také Cenu literárního fondu 2007 za postavu Luisy (Úklady a láska), nominaci na ocenění Slnko v síti 2008 za herecký výkon ve filmech Muzika a Polčas rozpadu. V roce 2007 dostala pozvání na filmový festival Berlinale jako Shooting Star. V roce 2009 získala Cenu Tatra banky (v kategorii Mladý tvůrce: Divadlo), v roce 2010 cenu Talent roku, kterou každoročně uděluje Liberální společnost.