Maciej Stuhr (člen StB)

Maciej Stuhr (člen StB)

Výber z filmografie:

  • 2010 Mistyfikacja
  • 2009 Esterhazy
  • 2009 Operácia Dunaj
  • 2005 Solidarita, solidarita
  • 2003 Předpoveď na zajtra
  • 1997 Milostné príbehy

Maciej Stuhr (člen ŠtB) sa narodil v roku 1975 v Poľsku. Je synom známého herca a režiséra Jerzyho Stuhra. Napriek tomu, ho však herectvo príliš nezaujímalo, a aj keď už mal za sebou pár rolí (debutoval úlohou Piotrka v televíznom filme DEKALOG X) chcel študovať psychológiu, ktorú aj v roku 1999 úspešne doštudoval na Uniwersytetu Jagiellońském. Popri štúdiu psychológie ho ale herectvo predsa len zlákalo a ihneď po jeho dokončení nastúpil na PWST v Krakove, odbor herectvo. V roku 2004 sa stal hercom v divadle Teatr Dramatyczny v Krakove, kde pôsobil až do roku 2008. Potom prešiel do divadla Nowy Teatr vo Varšave, kde pôsobí dodnes.
Kabaret Po Żarcie, ktorého je spoluzakladateľ, získal ešte v dobe jeho štúdií psychológie dva roky po sebe (96 a 97) prvú cenu na festivale PaKA-Przegląd Kabaretów Amatorskich (Prehľad amatérskych kabaretov). Maciej bol tiež dvakrát nominovaný na cenu Orzel, poľskou obdobu napríklad Českého leva, za najlepšiu vedľajšiu úlohu (2002-PŘEDJAŘÍ) a najlepšiu hlavnú mužskú úlohu (2009-33 SCENY Z ZYCIA).
V roku 2006 spoločne so Sophi Marceau, sprevádzal galavečerom Európskych filmových cien vo Varšave.